Kuracja antyrakowa Rudolfa Breussa, znanego również jako dieta Breussa, to program leczenia raka, który został opracowany przez austriackiego naturopatę Rudolfa Breussa w połowie XX wieku. Program ten opiera się na ścisłej diecie, która ma na celu głodzenie komórek nowotworowych poprzez ograniczenie spożycia białek i kalorii.

Główne elementy kuracji antyrakowej Rudolfa Breussa to:

  1. Ograniczenie Spożycia Pokarmów: Kuracja polega na spożywaniu wyłącznie specjalnych soków warzywnych i ziół przez okres 42 dni. Głównym składnikiem diety jest sok z buraków, który jest uważany za szczególnie korzystny w walce z rakiem.
  2. Ziołolecznictwo: W trakcie kuracji stosuje się także różne zioła i herbaty ziołowe, które według Breussa miały wspomagać proces detoksykacji organizmu i zwalczania komórek nowotworowych.
  3. Unikanie Białka: Breuss twierdził, że komórki rakowe żywią się białkiem, dlatego zalecał unikanie wszelkich produktów zawierających białko w trakcie kuracji.

Instrukcja leczenia

Ten reżim leczenia wymaga od pacjenta abstynencji od jedzenia przez 42 dni, pozwalając jedynie na spożycie zalecanych soków warzywnych i herbat. Ilość spożywanych soków powinna być odpowiednio kontrolowana. Dopuszcza się ich picie w ilościach dostosowanych do apetytu pacjenta, lecz nie przekraczając poziomu pół litra (500 ml lub 2 szklanki) na dzień. Im mniej soku pacjent spożywa, tym lepiej.

Jeżeli masz taką możliwość i preferencje, zaleca się przygotowywanie soków samodzielnie w domu z organicznie uprawianych warzyw. Jeżeli jednak nie jest to możliwe lub nie chcesz poświęcać na to czasu, większość sklepów ze zdrową żywnością oferuje organiczną „Mieszaninę soku warzywnego Breussa”. Jest to produkt przygotowany na podstawie moich wskazówek przez szwajcarską firmę.

Propozycja składu soku:

Aby przygotować sok, użyj 3/5 buraków, 1/5 marchwi, 1/5 seleru naciowego, a potem dodaj odrobinę soku z czarnej rzodkwi oraz ziemniaka o wielkości jajka. Na przykład:

  • 300 g buraków
  • 100 g marchwi
  • 100 g seleru naciowego
  • 30 g soku z czarnej rzodkwi
  • 1 ziemniak o wielkości jajka

Uwaga: Dodanie soku z ziemniaka nie jest konieczne, chyba że mówimy o raku wątroby, gdzie staje się to absolutnie konieczne. Zamiast dodawania ziemniaka do soku, można codziennie wypić filiżankę herbaty z obierek ziemniaczanych. Powinna być ona spożywana powoli i schłodzona. Aby przygotować tę herbatę, gotuj garść obierek ziemniaczanych przez dwa do czterech minut. Jeśli herbata nie smakuje dobrze, oznacza to, że twoja wątroba nie potrzebuje jej i nie musisz jej pić.

Soki można wyciskać za pomocą nowoczesnej wyciskarki do soków lub w tradycyjny sposób, a następnie przecedzić je przez sitko do herbaty lub lnianą ścierkę. W każdym ćwierćlitrze soku znajduje się łyżka osadu, który nie powinien być spożywany. Osad ten utrudniałby spożycie soku i co więcej, mógłby stanowić pokarm dla komórek rakowych.

Rak żywi się jedynie stałymi pokarmami spożywanymi przez organizm. Jeśli przez 42 dni pacjent spożywa tylko soki warzywne i herbatę, nowotwór obumiera, a proces ten przebiega dość łagodnie dla osoby chorej! W tym czasie pacjent może stracić od 5 do 15 kg (11 do 33 funtów), ale na ogół dobrze się czuje podczas trwania kuracji. Sam przetestowałem ten sposób leczenia i okazał się on umożliwiać mi pracę z większym wysiłkiem niż zazwyczaj. Zaleca się, aby kilka dni przed rozpoczęciem kuracji pacjent wypijał około ćwierć litra (1 filiżanka/250 ml) soku dziennie. Może on zwiększyć ilość spożywanego soku do pół litra, ale to nie jest konieczne. Sok powinien być spożywany powoli, łyżką, nie połykając go od razu, ale pozostawiając na chwilę w ustach. Od czasu do czasu pacjent może wypić łyk soku z kiszonej kapusty, co ma korzystne skutki dla jego zdrowia.

Polecane herbaty w leczeniu raka:

Herbata szałwiowa

Do płukania gardła zioło szałwii (Salvia officinalis) powinno być zaparzone w gorącej wodzie przez dziesięć minut, ale do picia zioło musi być gotowane przez dokładnie trzy minuty. Wrzuć jedną, maksymalnie dwie łyżeczki szałwii do pół litra (500 ml) wrzącej wody. Gotuj przez trzy minuty, a następnie ostudź. Szałwia zawiera duże ilości olejków eterycznych, które są bardzo istotne dla płukania gardła, ale do picia te olejki muszą być usunięte. Po trzech minutach gotowania olejki się wygotowują, a uwalniają się enzymy niezbędne dla zdrowia wszystkich gruczołów, szpiku kostnego i dysków kręgosłupa.

Po ugotowaniu herbaty szałwiowej dodaj po łyżeczce dziurawca (Hypericum perforatum), mięty pieprzowej i melisy (Melissa officinalis). Następnie wszystko pozostaw na parzenie przez kolejne dziesięć minut. Herbata szałwiowa jest dla mnie najważniejsza spośród wszystkich herbat. Powinna być pita przez całe życie. Rzymski naukowiec nie bez powodu powiedział: „Dlaczego umrzeć, skoro w ogrodzie możesz uprawiać szałwię?” Miał na myśli oczywiście „Dlaczego umrzeć przedwcześnie?”

Herbata nerkowa

Skład mieszanki:

  • 15 g skrzypu polnego (Equisetum arvense)
  • 10 g pokrzywy (Urtica dioica) (najlepiej zbieranej wiosną)
  • 8 g rdest ptasi (Polygonum aviculare)
  • 6 g dziurawca (Hypericum perforatum)

Ilość ta powinna wystarczyć na około trzy tygodnie dla jednej osoby. Wrzuć szczyptę* mieszanki do pół filiżanki gorącej wody, zaparz przez 10 minut, a następnie odcedź liście i odłóż napar. Do odcedzonych liści dodaj drugą filiżankę gorącej wody i gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź i połącz oba napary.

*Szczypta: ilość, którą można trzymać między kciukiem a dwoma palcami, jeśli zioło jest grube, lub pół łyżeczki, jeśli jest drobno pokrojone.

Wielu ludzi pyta, dlaczego herbata nerkowa jest przygotowywana w ten sposób. Herbata ta zawiera pięć składników, które nie powinny być poddawane gotowaniu. Ale jest szósty składnik – kwas krzemowy, który uwalnia się dopiero po 10 minutach gotowania.

Kuracja herbata nerkową trwa trzy tygodnie. Codziennie rano na czczo, tuż przed obiadem i przed snem powinno się wypić po pół filiżanki (60 ml) chłodnej herbaty. W tym czasie należy unikać spożywania mięsa. Herbata nerkowa powinna być stosowana przez trzy tygodnie przy każdej chorobie. Jest szczególnie ważna przed operacją oraz przy infekcjach i stanach zapalnych. Jako środek zapobiegawczy w chorobach, leczenie herbatą nerkową można stosować trzy lub cztery razy w roku, ale zachowaj przynajmniej dwa do trzech tygodni przerwy między kolejnymi kuracjami.

Herbata dzikiego geranium

Zaparz szczyptę liści zioła Roberta (Geranium robertianum), inaczej nazywanego dzikim geranium, w pół filiżanki gorącej wody przez dziesięć minut. Codziennie popijaj pół filiżanki ostudzonej herbaty. Jeśli zauważysz jakiekolwiek skutki uboczne, skonsultuj się z lekarzem naturopatą. Herbata dzikiego geranium jest niezbędna przy wszystkich nowotworach, zwłaszcza jeśli byłeś poddany radioterapii, ponieważ zawiera niewielką ilość radu.

Dodatkowe uwagi dotyczące kuracji sokiem warzywnym:

Ćwiczenia i przebywanie na świeżym powietrzu są bardzo korzystne! Kuracja sokiem jest również zalecana w następujących przypadkach:

  1. Jako profilaktyka raka.
  2. Jako regenerujące leczenie dla całego ciała. Spożywaj 1/8 do 1/4 litra (1/2 do 1 filiżanki) dziennie. Zawsze przed jedzeniem wypij małą ilość soku i herbaty (herbaty szałwiowej i nerkowej).
  3. Do odchudzania bez uczucia głodu i pragnienia, a także bez uszczerbku dla organizmu. Jeśli to możliwe, kontynuuj kurację przez 42 dni, jak zalecane dla leczenia raka.
  4. Jako wiosenna kuracja oczyszczająca.
  5. Do oczyszczania i poprawy krwi.
  6. Dla chorób stawów, takich jak zapalenie stawów.

Warzywny sok pomaga również w następujących chorobach:

Zapalenie stawów, artroza (degeneracyjne zapalenie stawów), koksartroza (zapalenie stawu biodrowego), osteoporoza (odwapnienie kości), spondyloartroza (artroza kręgów piersiowych i lędźwiowych). Na wszystkie te schorzenia kuracja sokiem powinna trwać tylko trzy tygodnie. Z wyjątkiem czasu trwania, instrukcje są dokładnie takie same jak dla leczenia raka, łącznie z przyjmowaniem herbaty nerkowej i szałwiowej.

Na podstawie książki The Breuss Cancer Cure autorastwa Rudolpha Breussa, wydawnictwa Alive Books